Staten-Generaal ontvingen Franse president Hollande op maandag 20 januari

De Voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer hebben op maandag 20 januari 2014 de President van de Franse Republiek, François Hollande, ontvangen. Op het programma stond een gesprek over de Frans-Nederlandse samenwerking.

De Franse president Hollande is maandagochtend 20 januari ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer. Daar voerde hij met een vertegenwoordiging van de Eerste en Tweede Kamer een gesprek over de Frans-Nederlandse samenwerking in Europees en internationaal verband.

Gesprek
In het gesprek kwamen onder meer het vormgeven van de bankenunie, energievraagstukken, de oplopende werkloosheid binnen Europa, de stijgende schuldenproblematiek en de gezamenlijke missie in Mali aan de orde. Na afloop van het gesprek kreeg president Hollande een korte rondleiding door de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Deelnemers aan het gesprek waren naast de Kamervoorzitters Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer) en Anouchka van Miltenburg (Tweede Kamer) Tineke Strik, voorzitter van de commissie voor Europese Zaken van de Eerste Kamer, Angelien Eijsink, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, en Ton Elias, voorzitter van de Contactgroep Frankrijk van de Tweede Kamer.

Betrekkingen
Het bezoek van het Franse staatshoofd heeft als doel om de Frans-Nederlandse betrekkingen verder te versterken. Twee maanden geleden bracht een delegatie van de Assemblée Nationale (de Franse 'Tweede Kamer') een bezoek aan de Tweede Kamer op uitnodiging van de Contactgroep Frankrijk. Begin deze maand sprak Kamerlid René Leegte (VVD) als rapporteur democratische legitimiteit namens de Kamer in Parijs met Franse parlementariërs.

President Hollande heeft op maandag 20 januari ook een ontmoeting geahd met koning Willem-Alexander en minister-president Rutte. Verder brengt hij een bezoek aan Amsterdam.