Overleg over leefomgeving en luchtkwaliteit op 15 januari

De commissie voor Infrastructuur en Milieu houdt op woensdag 15 januari van 14.00 tot 17.00 uur een algemeen overleg over de leefomgeving in Nederland. De luchtkwaliteit is een belangrijk onderwerp tijdens dit overleg.

Problemen met de luchtkwaliteit spelen in Nederland bijvoorbeeld langs snelwegen als de A10 en A13 en in de buurt van boerderijen met intensieve veehouderij. Nederland is dicht bebouwd, heeft veel (snel)wegen en kent veel intensieve veehouderij. Tijdens het overleg zullen Kamerleden hun standpunt over deze problemen geven.

De rechter oordeelde eind 2013 dat de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie (van 80 naar 100 km/u) teruggedraaid moest worden, in verband met de geluidsoverlast en de luchtverontreiniging die het verkeer oplevert. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Stikstofdioxide en zwevende deeltjes
Op de agenda van het algemeen overleg staat ook de verlenging van het NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit). Dit programma is opgetuigd om derogatie (een soort uitstel) te krijgen van de Europese Commissie voor het voldoen aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide en zwevende deeltjes. Op dit moment is verlenging van het NSL aan de orde.

Vergaderinformatie

Het algemeen overleg is van 14.00 tot 17.00 uur in de Groen van Prinstererzaal. Volg de vergadering live (in video of audio). Lees hier de Kamerstukken die op de agenda van dit overleg staan.

Twitter

Blijf via Twitter op de hoogte van de activiteiten van de commissie voor Infrastructuur en Milieu: IenMTweedeKamer.