Tweede Kamer bepaalt EU-prioriteiten

De Tweede Kamer heeft donderdag 19 december 2013 besloten aan welke voorstellen uit het Werkprogramma 2014 van de Europese Commissie zij prioriteit geeft.

Het geven van prioriteit betekent dat de Kamer extra aandacht besteedt aan de behandeling van deze voorstellen.De Tweede Kamer houdt met deze  prioriteitenlijst  de vinger aan de pols bij Europese ontwikkelingen. Hierbij gaat het om zaken als de mogelijke gevolgen voor Nederland van nieuwe Europese plannen of de vraag of een bepaald voorstel op Europees of nationaal niveau geregeld moet worden.

Inhoud en doelstelling
Over de voorstellen waarbij is aangegeven dat er een subsidiariteitstoets of behandelvoorbehoud wordt gemaakt, zal de regering binnen maximaal drie weken na publicatie van het voorstel een BNC-fiche naar de Kamer sturen. BNC staat voor Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen. In het BNC-fiche staat een korte beschrijving van de inhoud en doelstelling van het voorstel en de behandeling in Brussel, de gevolgen voor Nederland en de Nederlandse inzet in de onderhandelingen.

Vooroverleg
Voorafgaand aan elke Europese ministerraad waar de ministers van de 28 EU-lidstaten nieuwe Europese voorstellen per beleidsterrein bespreken, is er een overleg in de Tweede Kamer. Daarin wordt met de desbetreffende minister of staatssecretaris besproken wat de opstelling van de Nederlandse regering in die raad zal zijn.