Parlementaire enquête Fyra

De Tweede Kamer heeft donderdag 19 december 2013 besloten een parlementaire enquête te houden naar de Fyra.

Van links naar rechts Henk van Gerven, Vera Bergkamp, Mei Li Vos, Madeleine van Toorenburg en Ton Elias.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft donderdag de parlementaire enquêtecommissie Fyra formeel ingesteld. Fyra is de merknaam van de treindienst over de Hogesnelheidslijn Zuid (hierna: HSL-Zuid), een spoorlijn die tot nu toe ruim € 7 miljard heeft gekost. De aanleg van deze spoorlijn ging gepaard met vertragingen en kostenoverschrijdingen en was onderwerp van twee eerdere parlementaire onderzoeken.

De taak van de parlementaire enquêtecommissie richt zich niet alleen op het beleid en de bestedingen van de Rijksoverheid, maar ook op de investeringen, de beleidsbeslissingen en het handelen van de staatsdeelneming NS omdat deze gevolgen hebben voor de Rijksbegroting en de realisatie van het beoogde vervoer. Ook de rol van de Tweede Kamer komt in de enquête aan de orde.

Buiten gebruik

Naast de aanleg van de spoorlijn verloopt ook de totstandkoming van het vervoer over de HSL-Zuid niet zoals beoogd. De speciaal voor de Fyra ontworpen treinstellen (de V250) zijn zes jaar later dan gepland in gebruik genomen en na enkele weken weer van het spoor gehaald. Toen NS in juni 2013 aankondigde definitief met de Fyra te stoppen, werd duidelijk dat het beoogde vervoer over de HSL-Zuid voorlopig niet gerealiseerd zal worden.



Op 4 juli 2013 is een tijdelijke onderzoekscommissie Fyra geïnstalleerd met de opdracht voorstellen te doen voor de opzet van een parlementaire enquête over de Fyra. Het door deze commissie voorgestelde onderzoeksvoorstel is door de Kamer overgenomen. Alleen de PVV is tegen het houden van een parlementaire enquete vanwege de hoge kosten.

De enquêtecommissie bestaat uit:

Vera Bergkamp (D66)

Ton Elias (VVD) (vervangt per 31 maart 2015 Ard van der Steur, die minister van Justitie is geworden)

Mei Li Vos (PvdA, ondervoorzitter)

Madeleine van Toorenburg (CDA, voorzitter)

Henk van Gerven (SP)