Gesprek over terrorisme en extremisme

De commissie voor Veiligheid en Justitie praat donderdag 19 december met minister Opstelten over de bestrijding van terrorisme en extremisme.

Op de agenda van dit overleg staat een voortgangsrapportage over het bestrijden van terrorisme in Nederland plus samenvattingen van de zogenoemde dreigingsbeelden van de situatie in bepaalde perioden. Verder komt een recente brief van de minister van Veiligheid en Justitie aan de orde over terrorismebestrijding.

Hoger dreigingsniveau
In die brief beschrijft hij
het beleid dat het kabinet voert naar aanleiding van de vastgestelde dreigingen. Het dreigingsniveau terrorisme is in maart 2013 verhoogd van beperkt naar substantieel. Aanleiding waren de dreigingen die uitgaan van zogenoemde jihadgangers en terugkeerders, de toenemende jihadistische radicalisering van kleine groepen jongeren in Nederland en de verslechtering van de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In juni 2013 werd dit beeld bevestigd. De belangrijkste nieuwe ontwikkeling ligt in de toename van het aantal jihadisten die met Syrische strijdervaring terugkeren naar Nederland. De inzet richt zich volgens de minister dan ook in de eerste plaats op het minimaliseren van de risico’s die mogelijk van deze personen uitgaan.

Het overleg is van 10:00 - 13:00 uur in de Troelstrazaal en is live via deze website te volgen.