Hoorzitting/rondetafelgesprek over de tuinbouw

Donderdag 21 november houdt de commissie voor Economische Zaken een openbare hoorzitting/rondetafelgesprek over de tuinbouw.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft op 21 oktober een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de ontwikkelingen in de glastuinbouw. In de brief, die volledig te vinden is op de agenda van de bijeenkomst, stelt de staatssecretaris dat de Nederlandse glastuinbouw ondanks de herstructurering in de sector nog steeds kan worden gezien als een ‘wereldspeler’. 

Voorhoede
Het is een brede sector die diverse producten voortbrengt, zoals zaden en pootaardappelen, groente en fruit, bloemen en planten, bloembollen en boomkwekerijproducten. Zowel wat betreft productietechniek als uit oogpunt van werkgelegenheid, inkomen en export bevindt de sector zich internationaal in de voorhoede.

Export
Binnen de land- en tuinbouw, die al vele jaren achter de Verenigde Staten de tweede plaats inneemt van agrarische exporteurs in de wereld, is het belang van de tuinbouw gestaag gegroeid. Voor bloemen, bloembollen en uitgangsmateriaal is Nederland wereldleider. Van de gehele productie van land- en tuinbouw wordt circa tweederde geëxporteerd. Voor belangrijke producten van sierteelt, groenteteelt en de sector uitgangsmaterialen ligt dit aandeel nog hoger. In 2012 realiseerde de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) een exportwaarde van bijna 20 miljard euro.

De commissie voor Economische Zaken is benieuwd naar de mening van betrokkenen en experts en heeft een aantal van hen uitgenodigd voor een hoorzitting/rondetafelgesprek. De bijeenkomst is opgedeeld in twee blokken.

Blok 1: Ontwikkeling bankwezen, advies en overheden (15.00-15.55 uur)

1. Dhr. R. Huirne (Rabobank, Directeur Food & Agri Nederland)
2. Dhr. S. van der Tak (burgemeester gemeente Westland/voorzitter Greenport overheden)
3. Dhr. P. Postma (Bureau Investeren in Ruimte)
4. Dhr. J. van Ruiten (Naktuinbouw)
5. Dhr. H. van den Berg (Grontmij)

Blok 2: Bedrijfsleven (16.00-17.00 uur)

1. Dhr. N. van Ruiten ( LTO Glaskracht)
2. Dhr. N. Louwaars, (Plantum)
3. Dhr. P. Duijvestijn (Pijnacker)
4. Dhr. B. van de Idsert (Bionext)

De gesprekken zijn van 15.00 tot 17.00 uur in de Troelstrazaal en zijn live via deze website te volgen.