Commissie Europese Zaken bezoekt IJsland

IJsland krijgt van 16 tot en met 19 november bezoek van een delegatie van de commissie voor Europese Zaken.

Het (besloten) bezoek is bedoeld om een beter beeld te krijgen van de positie van IJsland ten opzichte van de Europese Unie en om de relatie met Nederland te bespreken. In de gesprekken zal het naar verwachting gaan over uiteenlopende onderwerpen als energiepolitiek, de ontwikkelingen in het Poolgebied, de visserij en de positie  in IJsland van landen als China in Rusland.  Waarschijnlijk zal ook de Icesave-affaire nog aan de orde komen; de problemen die veel Nederlandse spaarders in 2008 ondervonden toen deze IJslandse internetbank failliet ging. 

Lidmaatschap EU
De IJslandse regering heeft besloten de aanvraag voor het lidmaatschap van de Europese Unie op te schorten. Naar verwachting zal hierover in de eerste helft van 2014 een debat in het parlement worden gehouden. De stand van zaken zal worden besproken met de voorzitter van het IJslandse parlement en met de kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Er staat ook een overleg op het programma met leden van de commissie voor Economische Zaken en handel. 

De Nederlandse delegatie spreekt ook met vertegenwoordigers van de IJslandse regering en de gouverneur van de IJslandse centrale bank. Het bezoek wordt afgesloten met een ontmoeting met  Nederlanders die in IJsland wonen en werken. Dinsdagmorgen vroeg keert het gezelschap weer terug naar Nederland.

De delegatie bestaat uit:
Raymond Knops  (delegatieleider, CDA)
René Leegte (VVD)
Harry van Bommel (SP)
Marit Maij (PvdA)
                   
                                         
Alexander Pechtold  (D66)