Commissie Financiën naar ECB

Een delegatie van de commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft maandag 18 november een (besloten) werkbezoek gebracht aan de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt.

Het werkbezoek stond in het teken van de oprichting van de Bankenunie en de financiële situatie in de Eurozone. Zondagavond spraken de Kamerleden met de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Monique van Daalen, en met vertegenwoordigers van Nederlandse banken in Frankfurt. 

Onderwerpen
Maandag kreeg de delegatie een aantal technische briefings van experts van de Europese Centrale Bank. Vervolgens had de delegatie een gesprek met Yves Mersch, directielid van de Europese Centrale Bank. Daarin kwamen aan de orde de voorbereidingen op het toezicht op Europese banken door de ECB, het  Europees Resolutiemechanisme en de geplande doorlichting van bankenbalansen. Daarna was er een gesprek met Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB,  over de financieel-economische situatie in de Eurozone en de voortgang van de landen met een financieel ondersteuningsprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

De volgende leden namen deel aan het bezoek:
- Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga, voorzitter van de commissie voor Financiën (VVD)
- Mark Harbers, (VVD)
- Aukje de Vries, (VVD)
- Mark Verheijen, (VVD)
- Henk Nijboer, (PvdA)
- Arnold Merkies, (SP)
- Tony van Dijck, (PVV)
- Wouter Koolmees, (D66)