Nederland tijdens de oorlog in beeld

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vandaag samen met de andere juryleden vele foto's bekeken in Hotel de Wereld in Wageningen. De foto's maken deel uit van de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's, die vanaf 30 maart te zien is in de Tweede Kamer. De foto's, 25 per provincie, zijn afkomstig van professionele fotografen maar ook uit particulier bezit.

Een van de ingezonden beelden: De Duitse Wehrmacht houdt in het centrum van Den Haag, op het Buitenhof, op 30 januari 1943 een propagandamars ter gelegenheid van het feit dat de nazi's in Duitsland tien jaar aan de macht zijn.

Afgelopen november is een zoektocht gestart: in elke provincie zijn inwoners gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Tijdens bijeenkomsten in de provincies op 15 januari zijn vijftig foto’s per provincie bekend gemaakt. Het aanwezige publiek heeft daaruit een aantal foto's aangewezen voor de landelijke ronde.

Kamervoorzitter Arib bekeek de foto's op donderdag 30 januari 2020. “Ik vind het een eer om de jury – en dus ook deze werkbijeenkomst – voor te mogen zitten. Het was mooi om met elkaar over de foto’s in gesprek te gaan. Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden. Achter iedere foto gaat een persoonlijke verhaal schuil. De bijeenkomst vandaag leverde indringende gesprekken op”, zei ze tijdens de bijeenkomst.

Bekend en onbekend materiaal

De tentoonstelling en de publieke voorselectie daarvan vindt plaats in het kader van 75 jaar vrijheid die Nederland dit jaar viert. Het idee is dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken, nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan. De zoektocht heeft bekend en onbekend materiaal opgeleverd, waaronder ook beelden van Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Het publiek heeft daaraan bijgedragen door honderden foto’s in te sturen.

Trots op tentoonstelling

De jury, onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib, maakt uit de voorselectie de definitieve keuze van honderd foto's. Khadija Arib: “Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer, het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving, te zien zullen zijn.”  

Foto's reizen rond

De NOS zendt de opening op 30 maart live uit. In april, de 'Maand van de Vrijheid', reist in elke provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een 'pop-up' tentoonstelling rond. Op www.in100fotos.nl is alle informatie rondom dit project te vinden.