Nationaal Monument Oranjehotel geopend

Koning Willem-Alexander heeft op vrijdag 6 september het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag geopend. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib was hierbij aanwezig.

De deuren van het Nationaal Monument Oranjehotel zijn formeel geopend, met op de achtergrond een Nederlandse vlag

Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis, waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. In de oorlog kreeg het complex al de naam Oranjehotel, als eerbetoon aan de vele verzetsmensen die er zaten opgesloten.  

Open voor publiek

De cellen werden na de oorlog in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking. Vanaf 7 september is het gerestaureerde cellencomplex open voor het publiek. Naast de vaste tentoonstelling kunnen bezoekers ook Cel 601 bekijken. Deze dodencel werd na de oorlog in authentieke staat bewaard en vormt het hart van het herinneringscentrum.

75 jaar vrijheid

Op 31 augustus gaf Koning Willem-Alexander het startsein voor de nationale viering van 75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 wordt met een aantal evenementen herdacht dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. In dat kader zal Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib verschillende evenementen bijwonen.

Koning Willem-Alexander en Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, bij de opening van het Nationaal Monument Oranjehotel