Lintje voor vertrekkend CDA-Kamerlid Eddy van Hijum

Dinsdag 11 november 2014 heeft CDA-Kamerlid Eddy van Hijum na ruim elf jaar afscheid genomen van de Tweede Kamer. Bij zijn afscheid kreeg Van Hijum een lintje van Voorzitter Anouchka van Miltenburg. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lintje voor Eddy van Hijum
Anouchka van Miltenburg feliciteert Eddy van Hijum nadat zij hem heeft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Eddy van Hijum (42 jaar) gaat voor het CDA aan de slag in de provincie Overijssel. Eerst is hij voor een halfjaar gedeputeerde in zijn thuisprovincie Overijssel. Ook is hij CDA-lijsttrekker voor de Overijsselse Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015.

Drie initiatiefwetsvoorstellen

Van Hijum was in de Tweede Kamer woordvoerder op verschillende terreinen, zoals Verkeer en Waterstaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën. Als Kamerlid stelde Van Hijum met collega-Kamerleden van diverse fracties drie initiatiefwetsvoorstellen op, waaronder het wetsvoorstel om de rechtspositie van ambtenaren gelijk te trekken met die van werknemers uit de private sector. Dit wetsvoorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer.

Applaus

De Voorzitter dankte Van Hijum voor zijn inzet als Kamerlid. "Toen je hier zo’n elf jaar terug je maidenspeech afsloot, kreeg je applaus vanaf de publieke tribune. De toenmalige Voorzitter liet dat voor de Handelingen aantekenen. Zo’n maidenspeech is natuurlijk een mijlpaal, maar je moet het dan nog wel waarmaken. Terugblikkend kunnen we zeggen dat dat is gelukt. Jij bent één van de Kamerleden die zowel de breedte als de diepte opzoekt."

Opvolger

Martijn van Helvert is de opvolger van Van Hijum. Hij is op woensdag 12 november 2014 geïnstalleerd in de Tweede Kamer.