Kamervoorzitter overhandigt informateur Hamer nieuwe opdracht

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft informateur Mariëtte Hamer op woensdag 23 juni een nieuwe informatie-opdracht overhandigd. Een dag later bracht zij een bezoek aan de Koning om hem te informeren over de recente ontwikkelingen in de kabinetsformatie.

Overhandiging informatie-opdracht door Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan Mariētte Hamer op 23 juni 2021

Kamervoorzitter Vera Bergkamp werd ontvangen op Paleis Huis ten Bosch. Zij heeft de Koning geïnformeerd over de uitkomsten van het Kamerdebat van 23 juni over het eindverslag van de informateur en de aangenomen motie waarin Mariëtte Hamer opnieuw tot informateur is aangewezen.

Debat over eindverslag

In het debat over het eindverslag van informateur Hamer bleek dat de Kamer het advies van de informateur om de lijsttrekkers van VVD en D66 nu een document te laten schrijven, steunt. De lijsttrekkers, Mark Rutte en Sigrid Kaag, dienden een motie in die werd aangenomen. Zij stellen daarin voor dat Hamer opnieuw aangewezen wordt als informateur, 'met de opdracht de fractievoorzitters van VVD en D66 een document op hoofdlijnen te laten schrijven opdat coalitieonderhandelingen gericht op het vormen van een meerderheidscoalitie kunnen worden gevoerd'. Direct na het debat overhandigde Kamervoorzitter Bergkamp de nieuwe opdracht aan de informateur in de Stadhouderskamer. 

Debat

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 23 juni vanaf 11.00 uur over het eindverslag van informateur Hamer. Zij bood dit een dag eerder aan de Kamervoorzitter aan. Na de overhandiging op 22 juni gaf Hamer een toelichting op haar eindverslag tijdens een persconferentie.

Kabinetsformatie 2021

Lees meer over de kabinetsformatie 2021.