Kamervoorzitter bij herdenking afschaffing slavernij

In het Amsterdamse Oosterpark vond op 1 juli de jaarlijkse nationale herdenking plaats van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal.

Dit jaar is het 159 jaar geleden dat de slavernij wettelijk werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hiermee kwam na ruim twee en een halve eeuw een einde aan de trans-Atlantische slavernij en slavenhandel. 

Twintigste officiële herdenking

Sinds 2002 vindt bij het Nationaal Slavernijmonument de nationale herdenking plaats. Tijdens deze twintigste herdenking waren er toespraken van minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) Linda Nooitmeer. Vervolgens werden er verschillende kransen gelegd. 

Keti Koti festival

Na de herdenking vindt traditiegetrouw het Keti Koti festival plaats in het park, met optredens op verschillende podia. Keti Koti betekent het breken van de ketenen. 

Naar boven