Kamervoorzitter Arib ontvangt Thorbeckeprijs 2018

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dinsdagavond 13 november de Thorbeckeprijs 2018 ontvangen in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De Thorbeckeprijs, genoemd naar staatsman Johan Rudolph Thorbecke, is een prijs voor politieke welsprekendheid die sinds 1992 aan Nederlandse politici wordt uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Vereniging Thorbecke.

Arib ontvangt Thorbeckeprijs
Kamervoorzitter Arib ontvangt de Thorbeckeprijs 2018 uit handen van juryvoorzitter Charlotte Nijs.

Genomineerden

Voor de Thorbeckeprijs 2018 waren Kamerleden Pia Dijkstra (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) genomineerd. Arib was gevraagd om de prijs aan één van hen uit te reiken. In Nieuwspoort bleek tot haar verrassing dat zij zélf het bronzen beeldje in ontvangst mocht nemen.

'Prijs voor ons allemaal'

Arib noemt het ontvangen van de Thorbeckeprijs 2018 een grote eer en verantwoordelijkheid: "Ik zie het als een prijs voor ons allemaal, voor de genomineerden en de hele Tweede Kamer.” In het verleden ging de Thorbeckeprijs onder anderen naar Kees van der Staaij, Alexander Pechtold, Femke Halsema, Frits Bolkestein en Hans van Mierlo.

Hart van de democratie

De Kamervoorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om in Nieuwspoort in te gaan op het gebruik van sociale media door politici. “Dat kan het openbare, publieke debat in de weg staan. De Tweede Kamer moet het hart van onze democratie blijven, waar het gesprek tussen volksvertegenwoordigers plaatsvindt. De Kamer mag niet verworden tot marginaal decor voor filmpjes voor Facebook of Twitter.”

Uit het hoofd

Verder pleitte Arib ervoor dat politici tijdens debatten minder vaak gebruik gaan maken van uitgeschreven teksten. “Heel soms zie ik Kamerleden uit hun hoofd spreken. Dat is altijd bijzonder. Het levert meer spanning en directe interactie op. Het debat wordt er beter van.”