gesprek aan gedekte tafel
Brexitonderhandelaar Michel Barnier (rechts) had een lunchgesprek met Kamerleden van de commissie voor Europese Zaken.

Rapport

Tijdens de ontmoeting met Barnier overhandigde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, voorzitter van de bijeenkomst, een exemplaar van een rapport over de gevolgen van de Brexit voor Nederland. Omtzigt is een van de Brexit-rapporteurs van de Kamer. In het rapport staat dat Nederland zich moet voorbereiden op een Brexit zonder afspraken. Dit is het zogenoemde chaosscenario, waarin het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU verlaat zonder overgangsperiode en zonder afspraken over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK. Mocht er wel een Brexit-akkoord komen, dan moet de Tweede Kamer hiermee instemmen.

Bij het gesprek met Barnier waren de volgende Kamerleden aanwezig:

  • Han ten Broeke (VVD)
  • Pieter Omtzigt (CDA)
  • Joost Sneller (D66)
  • Bram van Ojik (GroenLinks)
  • Jasper van Dijk (SP)

Nog meer gesprekken in Den Haag

Barnier gaat in Den Haag ook in gesprek met vertegenwoordigers van Nederlandse werkgeversorganisaties, die bezorgd zijn over de economische gevolgen van de Brexit, en met premier Mark Rutte en minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

Onderhandelingen

Na een referendum heeft het VK in 2016 aangekondigd dat het de EU wil verlaten. Sinds juni 2017 onderhandelen het VK en de EU over de (financiƫle) voorwaarden van de uittreding. Namens de Europese Commissie leidt de Fransman Michel Barnier de Brexitonderhandelingen. David Davis is de hoofdonderhandelaar namens het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Theresa May heeft de einddatum voor het vertrek van het VK uit de EU bepaald op 29 maart 2019.