Kamerleden onderzoeken Deens medialandschap

Hoe ziet het medialandschap in Denemarken eruit? Om hier achter te komen bracht een aantal leden van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het kerstreces een werkbezoek aan Denemarken. De commissieleden wilden hiervan leren voor de invulling van het toekomstig medialandschap in Nederland.

Ontwikkelingen in het medialandschap

De Kamerleden op bezoek in het Deense parlement.
De Kamerleden op bezoek in het Deense parlement. Van links naar rechts Selçuk Öztürk, Henk Krol, Thierry Aartsen en Harry van der Molen. Rechts zit commissiegriffier Eveline de Kler.

In Nederland zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van media. Dat is de reden om na te denken over de toekomst van het medialandschap. Op 21 november 2018 organiseerde de commissie voor OCW hierover een rondetafelgesprek met experts, kranten, digitale media, landelijke en regionale omroepen. Onderwerpen zoals digitale ontwikkelingen, het publiek bestel, mediapluformiteit en kwaliteit kwamen tijdens deze bijeenkomst aan bod. Deze ontwikkelingen zijn ook kenmerkend voor het huidige medialandschap in Denemarken.

Achtergrond

De Kamerleden hebben in Denemarken gekeken hoe het medialandschap er daar uitziet, en wat de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zijn. Zij gingen hierover in gesprek met de minister van Cultuur, Mette Bock. Daarnaast bezochten de commissieleden de Deense vakbond voor journalisten, het productiebedrijf Zentropa en het dagblad Politiken. De Kamerleden hebben de afgelopen dagen veel inzicht gekregen in het Deense stelsel, beleidskeuzen, de financiering en afspraken die worden gemaakt met buitenlandse partijen zoals Netflix.

Delegatie

De volgende commissieleden namen deel aan het werkbezoek:

  • Harry van der Molen (CDA)
  • Henk Krol (50PLUS)
  • Thierry Aartsen (VVD)
  • Selçuk Öztürk (DENK)

De Kamerleden met de Deense minister van cultuur, Mette Bock
De Kamerleden met de Deense minister van cultuur, Mette Bock.