Kamerleden bezoeken Verenigde Staten

Een delegatie van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken bezoekt van 28 april tot en met 3 mei de Amerikaanse hoofdstad Washington. De Kamerleden laten zich informeren over de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in de VS en de internationale opstelling van de Amerikaanse regering.


Kamerleden bezoeken Verenigde Staten

Gespreksonderwerpen voor de delegatie zijn: de relatie tussen de VS en Europa, de betrekkingen tussen Nederland en de VS, de Amerikaanse politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, de visie op conflictgebieden als Midden-Oosten, Afghanistan en Venezuela, de relatie met Rusland en China en het Intermediate-Range Nucleair Forces verdrag over nucleaire wapens. Ook komen de huidige handelsconflicten aan de orde.

Historische banden

Het laatste werkbezoek van een Kamerdelegatie aan Washington vond plaats in oktober 2007. De Verenigde Staten zijn een nauwe bondgenoot van Nederland op politiek, economisch en strategisch terrein. Ook zijn er sterke historische banden. De politiek-maatschappelijke situatie in de VS en de internationale opstelling van de Amerikaanse regering zijn sinds het aantreden van president Trump sterk gewijzigd. De recente verkiezingen voor het Congres hebben hier een nieuwe dimensie aan toegevoegd.

Staalindustrie

Op het programma staat, naast de gesprekken en ontvangsten in Washington (Congres, State Department, Pentagon, verschillende think tanks), ook een bezoek aan de nabijgelegen staat Pennsylvania. Deze swing state kent grote maatschappelijke problemen, deels als gevolg van de teruggang van de staalindustrie. De Kamerleden bezoeken het stadje Johnstown en de stad Pittsburgh.

Deelnemers

De delegatie bestaat uit de leden Pia Dijkstra (voorzitter commissie Buitenlandse Zaken, delegatieleider), Sven Koopmans (VVD), Raymond de Roon (PVV), Lenny Geluk-Poortvliet (CDA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Bram van Ojik,  (GroenLinks), Sadet Karabulut (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie).