Kamerbeelden beschikbaar voor alle media

Audiovisuele beelden uit de Tweede Kamer zijn vanaf 3 september 2019 kosteloos beschikbaar voor alle media. Dit geldt voor alle beelden: zowel van plenaire- als commissievergaderingen. Hiermee wordt de transparantie van het Kamerwerk vergroot.

Regiekamer en plenaire zaal

“Het is erg belangrijk dat ons werk zichtbaar en inzichtelijk is”, stelt Kamervoorzitter Khadija Arib. “De noodzaak om zo open en transparant mogelijk te zijn, is voor de Tweede Kamer alleen maar groter geworden. Het hoort bij deze tijd en bij een parlementaire democratie om zichtbaar te maken wat je doet en waarom. Het Kamerwerk komt met deze nieuwe werkwijze nog dichter bij de mensen."

Onafhankelijke registratie

De Tweede Kamer stelt straks kosteloos de audiovisuele beelden beschikbaar aan alle media. De Kamervoorzitter en Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, hebben dinsdag 25 juni een overeenkomst getekend om dit mogelijk te maken. Onafhankelijke registratie is gewaarborgd. Dit gebeurt onder meer door een onafhankelijke regisseur, een regiestatuut en een Commissie van Advies die is samengesteld door het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.



Sinds 1992 wordt de regie, productie en distributie van beelden van de plenaire vergadering verzorgd door het Samenwerkingsverband Beeldleveranties Tweede Kamer. Op dit moment bestaat dit samenwerkingsverband uit de Tweede Kamer, NOS, RTL en de Regionale Publieke Omroep (RPO). Deze samenwerking wordt per 1 september 2019 beëindigd.

Livestream en platforms

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om Kamerdebatten te volgen al uitgebreid. Zo is er een livestream op de website van de Tweede Kamer en zijn er de platforms Debat Direct en Debat Gemist.