Kamer terug van reces voor coronadebat

De Tweede Kamer is op woensdag 14 juli teruggekomen van het zomerreces voor een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het debat is van 13.00 tot 19.00 uur en is live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Het plenaire debat op woensdag 14 juli vindt plaats in de Ridderzaal. Voor het debat zijn demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Tamara van Ark van Medische Zorg naar de Kamer gekomen. De Kamerleden spreken onder meer over het spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) en eventuele nieuwe maatregelen.

Terug van reces

Voorzitter Vera Bergkamp verwelkomde de teruggekeerde Kamerleden in de Ridderzaal. "Vandaag komen we bijeen in de Ridderzaal en niet in onze eigen vertrouwde plenaire zaal. Dat komt omdat onze stoelen en banken in die zaal verhuisd worden naar ons tijdelijke parlementsgebouw. De laatste keer dat de Tweede Kamer debatteerde in de Ridderzaal was in 1951 onder leiding van mijn voorganger, de heer Rad Kortenhorst. Reden was toen óók een grote verbouwing." De Voorzitter zei het jammer te vinden dat er vanwege de coronamaatregelen en beperkte ruimte in de Ridderzaal geen publiek aanwezig kon zijn tijdens het debat. 

Technische briefing over het coronavirus

Op dinsdag 13 juli kregen Kamerleden een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de huidige maatregelen. De briefing aan de leden van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd verzorgd door Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Er werd besproken hoeveel patiënten er zijn met long covidklachten en wat de verwachtingen zijn ten aanzien van dit aantal. Ook ging het over het testen en vaccineren. Bekijk de powerpointpresentatie van de briefing.

Terugkijken en live volgen

  • De technische briefing is terug te kijken via Debat Gemist.
  • Volg het plenaire debat op woensdag 14 juli vanaf 13.00 uur via de livestream op deze website of de app Debat Direct. Het plenaire debat wordt ondertiteld en is ook te volgen via een livestream met gebarentolk.

Vergaderen tijdens het zomerreces

Omdat de Tweede Kamer tijdens het zomerreces verhuist naar de tijdelijke huisvesting, vindt de plenaire vergadering plaats in de Ridderzaal. De technische briefing vindt plaats in de Troelstrazaal in het Kamergebouw aan het Binnenhof. Vanwege de verhuizing zijn de mogelijkheden in het gebouw beperkt, daarom is het plenaire debat niet toegankelijk voor publiek. Lees meer over vergaderen tijdens het zomerreces.