Kamer spreekt Eurocommissaris over nepnieuws

Op donderdag 31 januari 2019 is Eurocommissaris Andrus Ansip te gast in de Tweede Kamer. Hij spreekt van 16.00 tot 17.00 uur met de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken over zijn aanpak van nepnieuws.

Live volgen

Het gesprek is in de Suze Groenewegzaal van de Tweede Kamer. U kunt live meekijken of meeluisteren.

Jongeren met social media

Verkeerde of misleidende informatie

De Europese Unie waarschuwt al langere tijd voor valse informatie. Volgens Andrus Ansip, Eurocommissaris voor digitalisering, verspreidt vooral Rusland foutieve nieuwsberichten, vaak in verkiezingstijd. Dit gebeurt meestal online en via social media. Eurocommissaris Ansip zei in december 2018 dat Europese landen beter samen moeten werken in de aanpak van nepnieuws. Ook zal de EU zelf de samenleving waarschuwen voor valse berichtgeving.

Kamer: EU gaat te ver

Veel fracties in de Tweede Kamer vonden dat de EU vorig jaar te ver ging in de bestrijding van desinformatie. In 2018 beschuldigde de EU verschillende Nederlandse nieuwssites van het verspreiden van nepnieuws. Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dat de EU zich bemoeide met de vrije pers in Nederland. Daarom nam de Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen om zich hard te maken voor de opheffing van de EU-afdeling die zich bezighoudt met het ontmaskeren van verspreiders van nepnieuws.

Nieuwe aanpak

De Europese Commissie heeft de nepnieuwsafdeling niet opgeheven. Wel kondigde de EU in december 2018 aan voortaan anders te werk te gaan en niet meer individuele nieuwssites aan te zullen merken als verspreiders van nepnieuws. Ook huurt de EU meer deskundigen in, om zorgvuldiger onderzoek te doen naar desinformatie. Het kabinet staat positief tegenover deze wijzigingen. De Tweede Kamer moet haar standpunt nog bepalen. Na het gesprek met de Eurocommissaris zal de commissie daarom debatteren met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Dit debat vindt plaats op donderdag 21 februari 2019.