Kamer met kerstreces tot en met maandag 16 januari 2017

De Tweede Kamer is tot en met maandag 16 januari 2017 met kerstreces. De eerstvolgende plenaire vergadering is op dinsdag 17 januari. De laatste vergadering van 2016, op donderdag 22 december, stond vooral in het teken van een aantal kleine debatten en stemmingen. Aan het einde van de vergadering blikte Kamervoorzitter Khadija Arib in een speech terug op het afgelopen jaar.

Speech van Voorzitter Arib op de laatste vergaderdag van 2016

Voorzitter Khadija Arib blikt tijdens de laatste vergaderdag van 2016 terug op het afgelopen parlementaire jaar.

Terugblik

De laatste vergadering van 2016 duurde tot 20.15 uur. “Traditioneel gaan we door tot diep in de nacht,” zei Arib aan het einde, “maar dat hoeven we dit jaar niet te doen. Dat hebben we op 2 december al gehad. Ik sloot de vergadering toen om 5.17 uur.” In haar speech voor collega-Kamerleden somde de Voorzitter ook enkele cijfers op. Zo zijn er in 2016 504 plenaire debatten gevoerd, waarin maar liefst 3.466 moties werden ingediend.

Infographic met daarin cijfers over 2016: 504 plenaire debatten, 471 commissievergaderingen, 3466 ingediende moties en 28 initiatiefwetsvoorstellen

Ook ging Arib in haar toespraak in op het taalgebruik in de Tweede Kamer. “Taal heeft ook een charmante kant. Dat zien we bij Kamerleden, maar ook bij bewindspersonen. Zo hoorden we minister Dijsselbloem tijdens de aanbieding van de rijksbegroting spreken over een ‘uit de kloten’ gegroeide bankensector. Staatssecretaris Wiebes zei in een debat over de Autobrief dat het niet de bedoeling is dat we ‘om de hete aardappel heen draaien’. In datzelfde debat zei hij dat we ‘niet aan de noodrem moeten trekken als we er nog niet zijn’. Gelukkig hebben ze bij Financiën meer verstand van cijfers!”

Aan het einde van haar speech benadrukte Arib dat we een bijzonder jaar tegemoet gaan. Op woensdag 15 maart 2017 zijn namelijk de Tweede Kamerverkiezingen. “Ik hoop dat u zich in het reces rustig en ontspannen kunt voorbereiden op de verkiezingsstorm die ons te wachten staat.”

Tijdens de laatste vergaderdag voor het reces stonden vooral VAO's (verslagen van een algemeen overleg) op de agenda van de Tweede Kamer. Met VAO’s worden commissievergaderingen afgerond. De Kamerleden dienden tijdens de VAO’s moties in waarover ze aan het einde van de vergadering direct stemden.

Naast de VAO’s debatteerden de Kamerleden op 22 december ook over een wetsvoorstel van VVD-Kamerlid Ockje Tellegen over een wijziging van de Gemeentewet om woonoverlast tegen te gaan. Ook herdacht de Kamer de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van maandag 19 december.

Wat gebeurt er tijdens het reces?

Tijdens het reces zijn er geen debatten in de Kamer, tenzij de Kamer wordt teruggeroepen. Maar ander Kamerwerk gaat tijdens het reces gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. Verder is er tijd om op werkbezoek of stage te gaan, en om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen Kamerleden bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt voor organisaties en burgers. De kennis hieruit gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.