Kamer herdenkt aanslagen Sri Lanka

In aanwezigheid van ambassadeur Adam Sadiq en minister-president Rutte heeft de Tweede Kamer vanmiddag de aanslagen in Sri Lanka herdacht. “In ons hoofd en hart zijn wij bij de vele, vele slachtoffers en gewonden”, zei Kamervoorzitter Arib.

Kamerleden houden een minuut stilte tijdens herdenking aanslagen in Sri Lanka
Kamerleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka.

Zij herinnerde eraan dat Eerste Paasdag, de dag dat de bommen ontploften, voor Christenen de dag van de wederopstanding is. ‘’Christenen vieren dat het leven sterker is dan de dood, en dat liefde langer meegaat dan haat. De dag ook, waarop in Sri Lanka duizenden Christenen de paasmis bijwonen, of toeristen in hun hotel genieten van het paasbuffet. En juist op deze dag heeft een islamitische terroristische groepering dood en verderf gezaaid.” Bij de aanslagen vielen tenminste 310 doden, onder wie drie Nederlanders, en meer dan 500 gewonden. De voorzitter noemde de aanslagen een laffe terreurdaad. “Hele gezinnen zijn verscheurd. Zomaar, vanuit het niets, terwijl ze het nieuwe leven vierden, of genoten van een vakantie in het prachtige Sri Lanka.’’

Veerkracht

Voor veel inwoners brengen de aanslagen herinneringen boven aan eerder geweld tegen etnische en religieuze groepen. De Kamervoorzitter haalde de bisschop van Colombo aan, die eerder constateerde dat de mensen in Sri Lanka na dertig jaar burgeroorlog nu in harmonie en vrede leven. “Nu zijn ze opnieuw ondergedompeld in rouw. Wij wensen  de mensen in Sri Lanka toe, dat ze opnieuw de veerkracht vinden om op te staan. Dat ze opnieuw laten zien dat de onderlinge saamhorigheid stérker is dan terreur en laf geweld.”

U kunt de herdenking hieronder terugkijken.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00