Kamer debatteert over rol Nederland bij de uitlevering van Julio Poch

De Tweede Kamer vergadert op dinsdag 14 september over de rol van de Nederlandse staat bij de uitlevering van Julio Poch aan Argentinië. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt hiervoor naar de Kamer. Het plenaire debat begint om 18.30 uur en is live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Onderzoek

Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) vroeg het debat aan op 29 juni 2021. Aanleiding voor het debat is het rapport van een Nederlandse onderzoekscommissie die zich heeft gebogen over de vraag of de Tweede Kamer onjuist en onvolledig is geïnformeerd over deze zaak, en of de staat hierin verwijtbaar heeft gehandeld. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in februari van dit jaar gepubliceerd. De Tweede Kamer gaat op basis van het onderzoeksrapport het debat aan met demissionair minister Grapperhaus. Bekijk de reactie van de minister op het onderzoek en de overige stukken.

De zaak-Julio Poch

Julio Poch werd ervan verdacht als piloot betrokken te zijn geweest bij de zogeheten doodsvluchten in Argentinië tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983, waarbij politieke tegenstanders van het regime uit vliegtuigen werden gegooid. De verdenking tegen Poch leidde ertoe dat Nederland in 2009 aan Argentinië gegevens verstrekte over de laatste vlucht van Poch als piloot voor een luchtvaartmaatschappij naar Spanje. Op grond van die gegevens werd hij op 22 september 2009 aangehouden. Vervolgens werd hij door Spanje aan Argentinië uitgeleverd. Na acht jaar werd hij in 2017 vrijgesproken waarna hij terugkeerde naar Nederland.

Volg het live

Debat Direct

Via de app Debat Direct zijn debatten live te volgen. In de app kunt u verschillende functies instellen om nog beter op de hoogte te blijven. Zo is het mogelijk een notificatie te krijgen wanneer een debat weer begint na een schorsing. Klik op het debat en schakel ‘stuur notificaties over dit debat’ in. Een notificatie instellen kan ook bij Kamerleden; als een specifiek Kamerlid het woord heeft wordt daar een bericht van verstuurd. Lees meer over Debat Direct en de functionaliteiten van de app.