Kamer debatteert over geestelijke gezondheidszorg

Hoe staat het met de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland? Hierover debatteren Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op dinsdag 9 november. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS komt hiervoor naar de Kamer. Het commissiedebat is vanaf 17.00 uur live te volgen via de website en de app Debat Direct.

Wachtlijsten

Ruim vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Tijdens het commissiedebat staan verschillende onderwerpen op de agenda. Zo spreken de Kamerleden over de aanpak van wachtlijsten in de ggz en de opschaling van het aantal crisisplekken. Ook de maatschappelijke opvang komt aan bod. Daarnaast wordt er ingegaan op wat er nodig is om zelfmoorden te voorkomen.

Commissiedebat

De meest voorkomende vorm van debat in een commissie is het commissiedebat. Dat is een reguliere vergadering van een commissie met een minister of staatssecretaris. In een commissiedebat komt een specifiek onderdeel van het beleidsterrein van een minister of staatssecretaris aan de orde. Kamerleden stellen vragen aan de bewindspersoon, die daar vervolgens op antwoordt. De formele afronding inclusief het indienen van moties gebeurt in de plenaire vergadering. Dat zijn vaak heel korte debatten die als een tweeminutendebat op de agenda staan.

Live volgen