Kamer debatteert over Europese Raad van 22 en 23 maart

Op dinsdag 20 maart 2018 debatteerde de Tweede Kamer met minister-president Mark Rutte over de formele Europese Raad op 22 en 23 maart in Brussel. Tijdens het debat gaf de Kamer aan het kabinet ‘huiswerk’ mee voor de Europese Raad van 22 en 23 maart, waar Europese regeringsleiders spreken over onder andere één digitale markt, de Energie-unie en over een Europese arbeidsautoriteit. Ook de aanstelling van de Duitse EU-ambtenaar Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie kwam ter sprake.

Terugkijken en teruglezen

Europese vlaggen

Martin Selmayr

De commissie voor Europese Zaken heeft besloten om ook de kabinetsbrief over de aanstelling van EU-ambtenaar Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie bij dit plenaire debat te betrekken. Donderdag 15 maart heeft de Kamer twee moties over zijn aanstelling aangenomen, met de oproep om steun uit te spreken voor het onderzoek naar deze benoeming en om de benoemingsprocedures van de Europese Commissie transparanter te maken.

Europese Raad, wat is dat?

Tijdens de Europese Raad komen alle regeringsleiders van de EU-lidstaten bijeen, aangevuld met de vaste voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Paul Juncker en de Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini.

Digitaal shoppen moet gemakkelijker worden

De Europese Raad spreekt op 22 en 23 maart ook over één digitale markt, waardoor het voor consumenten gemakkelijker wordt om online producten in andere EU-landen te bestellen. Ook staat de ‘Energie-unie’ op de agenda. Door zelf duurzame energie op te wekken en toe te werken naar één Europees energienetwerk, moet energie behalve schoner ook goedkoper worden.

Brexit

Verder spreken de regeringsleiders over sociale kwesties, zoals het voorstel van de Europese Commissie over een Europese arbeidsautoriteit. Die arbeidsautoriteit zou de de rechten van Europeanen die in een ander EU-land werken beter kunnen beschermen. Ook de voorbereiding van de informele Europese top over de westelijke Balkan, die op 17 mei wordt gehouden in Sofia, komt aan bod. Ten slotte spreken de regeringsleiders ook over de stand van zaken in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit.

Prioriteiten Tweede Kamer en Europa

Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van het werkprogramma van de Europese Commissie aan welke onderwerpen zij extra aandacht wil geven in het parlementaire proces. De prioriteiten zijn na te lezen op deze lijst (pdf).