Kamer debatteert over etnisch profileren politie

De Tweede Kamer vergadert op donderdag 9 september over etnisch profileren door de politie. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt hiervoor naar de Kamer. Het plenaire debat begint om 19.15 uur en is live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Documentaire

Het debat is aangevraagd door Kamerlid Farid Azarkan (DENK) op 12 december in 2018. Aanleiding voor het debat is de documentaire Verdacht, die in datzelfde jaar verscheen. Hierin vertellen mensen die het gevoel hebben gediscrimineerd te zijn door de politie hun verhaal.

Agenda

Dat het debat na de aanvraag in 2018 niet meteen op de agenda is komen te staan heeft een reden. Tijdens de Regeling van werkzaamheden dienen Kamerleden een verzoek tot debat in, zij proberen de Kamer ervan te overtuigen dat er over een bepaald onderwerp vergaderd moet worden.

De vergadering over etnisch profileren door de politie is een zogeheten dertigledendebat. Dat betekent dat (ten minste) dertig Tweede Kamerleden het verzoek tot dit debat hebben gesteund. Dat is geen meerderheid, maar op deze manier kan een debat toch op de agenda worden gezet.

Wachtlijst

De Kamervoorzitter stelt elke week de plenaire agenda vast. Omdat er in de Kamer een groot aantal debatten wordt aangevraagd, is er een wachtlijst ontstaan. Daarnaast krijgen vergaderingen die door een meerderheid van de Kamer zijn aangevraagd voorrang op dertigledendebatten. Daardoor kan het langer duren voordat een aangevraagd debat ook daadwerkelijk wordt gevoerd in de Kamer.

Volg het live

  • Volg het plenaire debat vanaf 19.15 uur via de livestream van deze site of de app Debat Direct.