Kamer debatteert over dividendbelasting

De Tweede Kamer debatteerde op dinsdag 16 oktober 2018 met premier Rutte en staatssecretaris Snel (Financiën) over het kabinetsbesluit om de dividendbelasting te behouden. Een meerderheid van de Kamer steunde een verzoek van fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks) om hierover zo snel mogelijk een debat te voeren.

Terugkijken en teruglezen

Plenaire zaal Tweede Kamer

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III was afgesproken om vanaf 2020 geen belasting meer te heffen op de winstuitkering aan aandeelhouders van bedrijven. De gedachte hierachter was dat multinationals hierdoor minder snel uit Nederland vertrekken. Maar nadat Unilever onlangs bekendmaakte dat het hoofdkantoor niet van Londen naar Rotterdam wordt verplaatst, besloot het kabinet op maandag 15 oktober om de dividendbelasting te handhaven.

1,9 miljard

Het kabinet wil het geld dat bespaard wordt door de handhaving van de dividendbelasting (1,9 miljard euro) ten gunste laten komen van het bedrijfsleven, onder meer door het verlagen van de winstbelasting. Maar verschillende partijen in de Kamer zien graag dat het geld naar de publieke sector gaat.

Het afgelopen jaar heeft de Tweede Kamer diverse keren gedebatteerd over de toekomst van de dividendbelasting.