Kamer debatteert over corona steunpakket

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 29 september vanaf 13.30 uur over het corona steunpakket. Kamerleden vergaderen over het einde van het steunpakket per 1 oktober, en welke steunmaatregelen er daarna nog wel van toepassing zijn. Het debat is live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Minister Ingrid van Engelshoven tijdens een werkbezoek aan de Nationale Opera en Ballet

Voor het debat komen naar verwachting de demissionaire ministers Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar de Kamer. 

Steunpakket

Na een periode van ongeveer anderhalf jaar komt er per 1 oktober een einde aan het corona steunpakket waar bedrijven, ondernemers en werkenden een beroep op konden doen tijdens de crisis. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. Per 1 oktober 2021 zijn ondernemers ook weer verplicht om hun lopende belastingverplichtingen tijdig te voldoen, en zal de belastingschuld afgelost moeten worden.

Omdat sommige burgers en bedrijven de komende tijd nog kampen met financiële problemen, blijft na 1 oktober 2021 een aantal ondersteunende regelingen van kracht om de dynamiek op de arbeidsmarkt te bevorderen. Kamerleden gaan hier op woensdag 29 september over in debat. 

Commissiedebat over steun culturele sector

Op dinsdag 28 september hield de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een debat met demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over steun aan de culturele en creatieve sector en het herstelplan om deze sector te versterken na de crisis. Een mogelijke verlenging van de cultuursubsidie, die op 1 oktober stopt, werd verkend en er is gekeken naar hoe de kwetsbare positie van zelfstandigen in de sector verbeterd kan worden. Ook is besproken op wat voor manier innovatie en digitalisering nog meer kunnen bijdragen aan het publieksbereik, en de (financiële) ondersteuning die daarvoor nodig is.

Commissiedebat

De meest voorkomende vorm van debat in een commissie is het commissiedebat. Dit is een reguliere vergadering van een commissie met een minister of staatssecretaris. In een commissiedebat komt een specifiek onderdeel van het beleidsterrein van een minister of staatssecretaris aan de orde. Kamerleden stellen vragen aan de bewindspersoon, die daar vervolgens op antwoordt. De formele afronding van een commissiedebat, inclusief het indienen van moties, gebeurt in de plenaire vergadering. Dat zijn vaak heel korte debatten die als een tweeminutendebat op de agenda staan.

Live volgen

  • Het commissiedebat op dinsdag 28 september over steun aan de culturele sector is terug te kijken via Debat Gemist.
  • Het plenaire debat op woensdag 29 september is vanaf 13.30 uur te volgen via de livestream op deze website of de app Debat Direct.

Debat Direct

Weet u niet wanneer een debat begint maar wilt u toch op de hoogte blijven? Schakel dan de notificaties in de app Debat Direct aan. U kunt een notificatie  krijgen wanneer een debat weer begint na een schorsing. Klik op het debat en schakel ‘stuur notificaties over dit debat’ in. Een notificatie instellen kan ook bij Kamerleden; als een specifiek Kamerlid het woord heeft wordt daar een bericht van verstuurd. Lees meer over Debat Direct en de functionaliteiten van de app.