Kamer bespreekt Nederlandse inzet Europese top

De Tweede Kamer spreekt op dinsdag 25 juni met demissionair minister-president Mark Rutte over de top van Europese regeringsleiders op 27 en 28 juni. Het debat is vanaf 17.00 uur live te volgen via deze website en Debat Direct.

Vlag Europese Unie

De positie die een Nederlandse minister of staatssecretaris inneemt tijdens onderhandelingen in Brussel, wordt van tevoren altijd met de Kamer besproken. De laatste voorbereiding op de Europese top gebeurt via een plenair debat.

Oekraïne, situatie in het Midden-Oosten en concurrentievermogen

Tijdens de Europese top van 27 en 28 juni komen verschillende onderwerpen aan de orde. Op de agenda staan onder meer de voortdurende Russische agressie tegen Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten, versterking van de defensie-industrie en concurrentievermogen en de kapitaalmarktunie. Daarnaast spreken de regeringsleiders over het vergroten van de grip op migratie, de ontwikkelingen in Georgië en het strategisch belang van de Zwarte Zee.

Strategische agenda en topbenoemingen

In Brussel is ook aandacht voor de volgende institutionele cyclus. Zo wordt tijdens de top naar verwachting de Strategische Agenda 2024-2029 vastgesteld. Dit document moet sturing geven aan de nieuwe Europese Commissie. De voordracht voor EU-topbenoemingen, waaronder die van nieuwe commissievoorzitter en voorzitter van de Europese Raad, staat ook op de agenda. 

Volg live en lees meer