Jonneke Oosting nieuwe voorzitter College van onderzoek integriteit

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de benoeming van Jonneke Oosting als voorzitter van het College van onderzoek integriteit.

Portret van Jonneke Oosting, zij staat met armen over elkaar in grote ruimte.

De nieuwe voorzitter start op 1 mei. Ze is voor een periode van zes jaar benoemd. Het betreft een nevenfunctie. 

Achtergrond Jonneke Oosting

Jonneke Oosting is sinds 2016 bestuurder in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Tot 1 mei 2024 is zij daar werkzaam als president en aansluitend wordt zij voorzitter van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Oosting begon haar loopbaan in 1988 als advocaat. In 2000 is zij rechter geworden in de rechtbank Utrecht. Daar vervulde ze ook diverse leidinggevende functies.

Onafhankelijk college

Het onafhankelijke College van onderzoek integriteit bestaat sinds 2021. Het College behandelt klachten die te maken hebben met (vermeende) overtredingen van de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het College onderzoekt de klachten en kan voorstellen doen voor het opleggen van sancties. Mogelijke sancties zijn een aanwijzing, een berisping of schorsing van Kamerleden. De Kamer bepaalt op basis van een rapportage van het college per stemming of er daadwerkelijk een sanctie wordt opgelegd. Met deze werkzaamheden geeft het College invulling aan de Regeling Toezicht en handhaving gedragscode Leden der Staten-Generaal.

De vacature voor voorzitter van het College van onderzoek integriteit is ontstaan door het vertrek van Liesbeth Horstink-von Meyenfeldt. De Tweede Kamer heeft haar per 1 september 2023 eervol ontslag verleend.

Lees meer