Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag

Op vrijdag 1 juni 2018 was de afsluiting van het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg. Tijdens een persconferentie in de Thorbeckezaal ondertekenden de delegaties de definitieve afsprakenlijst. Van dinsdag 29 mei tot en met vrijdag 1 juni 2018 vergaderden delegaties van de Eerste en Tweede Kamer en de Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over belangrijke thema’s die alle landen van het Koninkrijk aangaan. De IPKO-vergaderingen stonden onder leiding van Alexander Pechtold (D66), voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer.

Afsprakenlijst

Groep mensen in plenaire zaal Eerste Kamer
Deelnemers aan het IPKO van 2018 poseren in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Aftrap IPKO

Het IPKO begon op dinsdag 29 mei met een plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. De opening werd verzorgd door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Daarna volgden gesprekken over recente ontwikkelingen per land en was er aandacht voor de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen, opgesteld door de Verenigde Naties.

Geschillenregeling en Venezuela

Op woensdag 30 mei spraken de IPKO-delegaties onder meer over de Geschillenregeling tussen de Koninkrijksregering en de landen. Ook stond de politieke situatie in Venezuela en de mogelijke gevolgen hiervan voor het Caribische deel van het Koninkrijk op de agenda.

Werkbezoeken en afspraken

In het kader van het thema duurzame economische ontwikkelingen brachten de IPKO-deelnemers donderdag 31 mei werkbezoeken aan de Universiteit van Wageningen en aan een afvalverwerkingsbedrijf.

Het IPKO eindigde op vrijdag 1 juni met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de voorzitters van de vier delegaties.