Herdenking oud-premier Dries van Agt

In de Tweede Kamer vond op dinsdag 27 februari een herdenking plaats naar aanleiding van het overlijden van oud-premier Dries van Agt. U kunt de herdenking terugkijken via Debat Direct.

Zwart-wit foto van Dries van Agt, zittend op de achterbank in de dienstauto.
Dries van Agt onderweg naar ministersvergadering op 17 maart 1977. ©Nationaal Archief, CCO

Tijdens de herdenking in de plenaire zaal werd stilgestaan bij wat de oud-premier voor Nederland heeft betekend. Dries van Agt werd in 1977 de eerste leider van het CDA en was daarna vijf jaar premier. 

Markant en authentiek politicus 

Kamervoorzitter Martin Bosma zei in zijn toespraak“We herdenken vandaag Dries van Agt, de staatsman. Een markant en authentiek politicus. De Oude Zaal van de Tweede Kamer paste hem als een jas. IJdel, zelfbewust, flegmatiek, charmant en erudiet, standvastig en eigenzinnig. Een rasbestuurder.” 

Ook demissionair minister-President Mark Rutte nam het woord. Hij noemde in zijn speech het boek ‘Homo ludens’ (Latijn voor 'de spelende mens'). “Het ludieke, het spelelement is wezenlijk voor de menselijke beschaving. En dat begrip ‘homo ludens’ past bij niemand beter, dan bij de man die wij vandaag herdenken. Want voor Dries van Agt was het leven een spel. Maar wel een spel dat met grote ernst en toewijding gespeeld diende te worden. Hij had beide kanten in zich.”

Wanneer herdenkt de Tweede Kamer?

In de Tweede Kamer vinden herdenkingen plaats bij het overlijden van staatshoofden van landen waarmee Nederland nauwe bondgenootschappelijke betrekkingen heeft. Hieronder vallen onder meer lidstaten van de Europese Unie, Raad van Europa en de NAVO. Daarnaast wordt er plenair herdacht bij het overlijden van leden van het Koninklijk Huis, Ministers van Staat en oud-Kamervoorzitters, -premiers en -fractievoorzitters. Ook zijn er herdenkingen bij het overlijden van zittende Kamerleden en ambtenaren die werkzaam zijn in de Tweede Kamer. 

Kijk terug

Kijk de herdenking terug via Debat Direct