Herdenking Frans Andriessen

De Tweede Kamer begon de vergadering dinsdag 9 april 2019 met een herdenking van Frans Andriessen. Hij overleed op 22 maart op 89-jarige leeftijd. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib: "Wij zijn hem dankbaar voor wat hij voor de Kamer en de Nederlandse democratie heeft betekend. We herdenken hem als iemand die zich met hart en ziel heeft ingezet voor mens en maatschappij en we wensen zijn familie veel sterkte toe in deze verdrietige tijd.”

Koningin Juliana met de ministers van het kabinet-Van Agt-Wiegel. Links in de middelste rij Frans Andriessen. Foto: RVD
Koningin Juliana met de ministers van het kabinet-Van Agt-Wiegel. Links in de middelste rij Frans Andriessen. Foto: RVD

In haar speech citeerde Kamervoorzitter Khadija Arib een uitspraak van Frans Andriessen over zijn eigen vader (Jan Andriessen) die hij zag als zijn grote voorbeeld: "In zijn eigen woorden: 'Ik hou van het rechtstreeks betrokken zijn bij problemen in de samenleving. Dan is het relevant wat je doet. Dat heb ik van mijn vader: een sociaal bewogen en rechtvaardig mens. Hij had de sterke overtuiging dat iedereen het zijne moest hebben. Ik voel dat ook zo'.”

Bekwame politicus

Andriessen was Kamerlid (1967-1977), fractievoorzitter en partijleider KVP/CDA (1971-1977), minister van Financiën in het kabinet-Van Agt-Wiegel (1977-1980) en Eurocommissaris (1981-1992).

De Kamervoorzitter refereerde in haar speech tevens naar een uitspraak van cabaretier Wim Kan.Hij vond Frans Andriessen een kleurloze man. Maar daarmee deed Wim Kan de politicus tekort, vond de Voorzitter: “Hij was inderdaad niet frivool of luchthartig – was misschien geen publiekslieveling. Hij had een hekel aan theater en hij schuwde grote woorden. Woorden die je met Frans Andriessen associeerde waren ‘aardig’, ‘bekwaam’, ‘ernstig’, ‘gerespecteerd’ en ‘gezagvol’ Maar als iemand níet bang was om kleur te bekennen, was het Frans Andriessen. Hij was een rechtlijnig en integer iemand, iemand waarvan je wist wat je aan hem had. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor mens en maatschappij."

U kunt de volledige toespraak van de Voorzitter hieronder terugkijken en hier teruglezen.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00