Halfjaarlijks Koninkrijksoverleg weer digitaal

Het halfjaarlijks Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van woensdag 6 en donderdag 7 januari 2021 vindt digitaal plaats. De gesprekken, die grotendeels informeel zijn, worden geleid door de voorzitter van de Staten van Aruba en gaan over thema's die alle landen van het Koninkrijk raken.

Het overleg van de Staten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de Staten-Generaal staat in het teken van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ook tijdens de vorige -digitale- editie van juni 2020 stond dit onderwerp centraal.    

Agenda 

De bijeenkomst begint op woensdagmiddag 6 januari met een openbaar, plenair gedeelte (14.00 – 15.25 uur). Namens de Staten-Generaal gaat Jan Paternotte, voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, kort in op de maatregelen die Nederland heeft moeten nemen ter bestrijding van het coronavirus. Er is speciale aandacht voor de effecten daarvan op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Besloten deel

Daarna volgt een besloten gedeelte, waar in deelsessies wordt gesproken over de maatregelen per land, de zogeheten best practices, de samenwerking in Koninkrijksverband tot nu toe en over de mogelijkheden tot verdere samenwerking in de toekomst. In drie afzonderlijke discussies zal de focus gericht zijn op de afgelopen periode, het korte-termijn-perspectief en de situatie op de (middel)lange termijn.

Afsluiting

Op donderdag 7 januari is er aan het einde van de middag (16.10-17.00 uur) een openbare plenaire afsluiting van het informele digitale Interparlementair Koninkrijksoverleg. 

Volg het live

De twee openbare momenten zijn te volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct: 

  • Woensdag 6 januari 14.00 - 15.25 uur
  • Donderdag 7 januari 16.10 - 17.00 uur