Geen debatten tot aan de regeringsverklaring

De Tweede Kamer zal pas weer debatteren en het vragenuur organiseren na het debat over de regeringsverklaring (waarschijnlijk op 1 en 2 november). Wel blijft een regeling van werkzaamheden altijd mogelijk. De Kamer stemde donderdag 12 oktober 2017 in met dit voorstel van Voorzitter Khadija Arib.

Weinig zin om te debatteren met demissionaire bewindspersonen

De plenaire zaal bij avond, gezien vanaf de Hofplaats in Den Haag.

De gedachte achter het opschorten van de debatten is dat het voor de Tweede Kamer weinig zin heeft om debatten te voeren met de demissionaire bewindspersonen nu er ook een nieuw regeerakkoord ligt. De maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord moeten in de Kamer verdedigd worden door de nieuwe bewindspersonen, vindt de Kamer. 

Rutte wil kabinet op 26 oktober klaar hebben

Formateur Rutte streeft ernaar om de kabinetsploeg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op donderdag 26 oktober te presenteren. Dat zei hij tijdens het debat over de kabinetsformatie.

Herfstreces

Sowieso was het herfstreces van de Kamer al ingepland, van vrijdag 13 oktober tot en met maandag 23 oktober. De ministers van het demissionaire kabinet-Rutte II kwamen vrijdag 13 oktober voor het laatst bij elkaar in de Trêveszaal.

Mark Rutte ontving op donderdag 12 oktober de fractievoorzitters van D66, CDA en ChristenUnie. Rutte kreeg eerder op die dag de opdracht om een kabinet te vormen van deze drie partijen en zijn eigen partij, de VVD.