G20-bijeenkomst parlementsvoorzitters in Japan

Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Ockje Tellegen, en Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, namen op 4 november 2019 deel aan de G20 Parliamentary Speakers' Summit (P20). De conferentie werd georganiseerd door de Japanse senaat in samenwerking met de Interparlementaire Unie en vond plaats in Tokio.

Tijdens de bijeenkomst was er onder meer aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, oftewel de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze zijn erop gericht om in 2030 armoede, ongelijkheid en klimaatverandering wereldwijd uit te bannen.

Positie van de vrouw

Tellegen pleitte in haar speech voor gendergelijkheid en het versterken van de positie van de vrouw. Deze oproep is op verzoek van Nederland opgenomen in het gezamenlijke statement. Anno 2019 bestaat er nog steeds discriminatie en zijn er nog veel vrouwen die met op gender gebaseerd geweld worden geconfronteerd, aldus de Ondervoorzitter van de Tweede Kamer.

Innovatieve technologie

Bruijn sprak over kansen en risico’s omtrent het gebruik van innovatieve technologie en algoritmes. De Voorzitter van de Eerste Kamer vroeg hierbij aandacht voor de noodzaak voor parlementen om aan te haken bij technologische ontwikkelingen en te zorgen dat parlementariërs hun controlerende taak goed kunnen blijven uitvoeren.

Verklaring

Voor de P20 zijn de parlementsvoorzitters van de G20-landen uitgenodigd. Nederland, geen permanent lid van de G20, is door Japan gevraagd om als gastland deel te nemen. De aanwezige vertegenwoordigers namen aan het eind van de bijeenkomst een gezamenlijke verklaring aan.