Expositie historische boeken

De komende maanden kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe het staat met de restauratie van de historischeboekencollectie van de Tweede Kamer. In een kleine expositie zijn eeuwenoude boeken te bezichtigen en is doorlopend een korte film over de restauratie te zien.

tenstoonstelling_historische_boeken_050919002-1920.jpg
Kamervoorzitter Khadija Arib voor een grote afbeelding van de Handelingenkamer op de expositie.

In de korte film 'De draak van het Binnenhof' staat de Handelingenkamer centraal. In deze kamer worden de verslagen van de debatten van de Kamer, ofwel de handelingen, bewaard. Het vakmanschap van de boekrestaurateurs wordt duidelijk en de liefde waarmee zij de honderden boeken weer toekomstbestendig maken. Na de renovatie van het Binnenhof zullen de boeken over enkele jaren in volle glorie terugkeren in de Handelingenkamer.

Historische waarde

De afgelopen tijd zijn al ruim 750 historische boeken onder handen genomen. Het project begon ruim een jaar geleden. De onderzoekers stuitten toen direct op een boek met grote historische waarde: een eerste druk van The Wealth of Nations van Adam Smith. In totaal heeft de Kamer ongeveer 800 meter aan oude boeken. Tegen het einde van het restauratieproject hebben de medewerkers 30.000 boeken en boekjes in handen gehad. De boeken zijn door de jaren heen vies geworden en verkeren voor een deel in slechte staat.

Parlementaire geschiedenis

Op donderdagmorgen 5 september heeft Kamervoorzitter Khadija Arib de expositie, die is ingericht op de tweede etage, geopend. Zij zei dat de Kamer het aan vorige generaties, maar ook juist aan de toekomstige verplicht is om de werken, die onderdeel uitmaken van de parlementaire geschiedenis van ons land, voor de toekomst te behouden. De expositie duurt tot het einde van het jaar.

Bekijk alvast een voorproefje van de film.