EU-conferentie over buitenlands en defensiebeleid

De Eerste en Tweede Kamer organiseren op donderdag 7 en vrijdag 8 april een interparlementaire conferentie over het gemeenschappelijke Europese buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid. Deze zogenoemde GBVB/GVDB-conferentie wordt gehouden vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Er zijn zo’n tweehonderd parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten aanwezig in de Ridderzaal.

Live volgen

De conferentie is live te volgen via deze website. U kunt live meekijken of meeluisteren.

Interparlementaire samenwerking

EU-voorzitter

Op donderdag 7 april gaat het gesprek over de rol die parlementaire besluitvorming speelt bij het inzetten van snelle militaire reactiemachten zoals de EU Battlegroups of de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO. Een ander belangrijk gespreksonderwerp is de onderlinge defensiesamenwerking in Europa. Sprekers zijn onder anderen minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Hennis-Plasschaert van Defensie. In de middag zijn in het Tweede Kamergebouw verschillende workshops onder leiding van leden van de Eerste en Tweede Kamer. De workshops gaan onder meer over buitenlandse beleidsaspecten van migratie en de Europese wapenexport.

Internationale veiligheidsstrategie

Op vrijdag 8 april staat de conferentie in het teken van de nieuwe internationale veiligheidsstrategie van de EU, de EU Global Security Strategy. Die wordt momenteel voorbereid door Federica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de EU. Eén van de sprekers is de plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de NAVO, Alexander Vershbow. De ambitie van het Nederlandse parlement is dat de nationale parlementen van de EU-lidstaten ook na het verschijnen van de veiligheidsstrategie betrokken blijven bij het verdere proces.

Parlementaire controle

De themaconferentie over het gemeenschappelijke Europese buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid is de vijfde conferentie die het Nederlandse parlement organiseert tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Naast vier vaststaande interparlementaire conferenties hebben de Eerste en Tweede Kamer twee themaconferenties georganiseerd; één over mensenhandel en één over energie. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap is ‘bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.