Dick Schoof beoogd kandidaat minister-president

Dick Schoof is de beoogd kandidaat minister-president van de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB. Dat heeft formateur Richard van Zwol bekend gemaakt. De formateur betrekt Schoof bij zijn opdracht om een team van ministers en staatssecretarissen samen te stellen.

Formateur Richard van Zwol (links) en Dick Schoof staan naast elkaar, ieder achter een katheder, voor een wand met het wapen van de Tweede Kamer.

De formateur maakte Schoofs kandidatuur bekend tijdens een persconferentie over de kabinetsformatie op 28 mei, die hij samen met Schoof hield. Schoof is op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de topman van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 

Hoorzittingen beoogde bewindspersonen

Nieuw in deze kabinetsformatie is dat de kandidaat-bewindspersonen eerst bij de Tweede Kamer langs gaan om zich in hoorzittingen te presenteren, voordat zij beëdigd worden door de Koning en dus ook voordat de traditionele bordesscène plaatsvindt.

Lees meer en kijk terug