Debat over regeringsverklaring

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 3 en donderdag 4 juli over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet, dat op dinsdag 2 juli is beëdigd. Het plenaire debat is live te volgen en wordt voorzien van een tolk Nederlandse gebarentaal.

Minister-president Dick Schoof staat achter het spreekgestoelte in het zogeheten vak K, waar ook alle andere bewindspersonen aanwezig zijn. Op de voorgrond Kamerleden op de rug gezien.

Minister-president Dick Schoof legt de regeringsverklaring af bij de aanvang van het debat. Hij presenteert het nieuwe kabinet en geeft een uiteenzetting over het te voeren kabinetsbeleid. Kamerleden gaan daar vervolgens met hem over in debat. Alle ministers en staatssecretarissen zijn aanwezig, maar voeren niet het woord.

Eerste ronde

Het debat is over twee dagen verspreid. Op de woensdag is er, naast de regeringsverklaring, een eerste debatronde waarin de Kamerleden vragen stellen aan het kabinet en in debat gaan met elkaar. Op donderdag beantwoordt de minister-president de vragen en volgt nog een vraag- en antwoordronde. 

Verkiezingen

Het debat over de regeringsverklaring is het eerste van het nieuwe kabinet, dat op 2 juli is beëdigd. Het kabinet is tot stand gekomen na de verkiezingen van 22 november 2023.    

Volg live en lees meer