Debat over problemen met uitbetaling pgb's

De Kamer debatteerde op donderdag 29 september 2016 over de problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budgetten (pgb's). Voor het debat was staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) uitgenodigd. Ook enkele plannen om de toegang tot het pgb te beperken, kwamen aan de orde in het debat.

Verslag

Klachten

Sinds 1 januari 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de controle en uitbetaling van pgb’s aan zorgverleners. Hier zijn veel klachten over gekomen doordat mensen te veel, te weinig of juist geen geld kregen. Dit kwam onder meer door ICT-problemen bij de SVB. Daarom werd besloten om coulanter om te gaan met aanvragen voor een pgb-budget.

Controle

De controle van pgb-aanvragen door de Sociale Verzekeringsbank blijft tot 1 november 2016 minder streng. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn op vrijdag 23 september in een brief aan de Kamer geschreven. De minder strenge controle is volgens hem nodig om dat er nog te veel fouten in de declaraties blijken te zitten. Daarom krijgen mensen tot 1 november ook bij (deels) onjuiste aanvragen geld uitgekeerd. Inmiddels zouden zeker 800.000 onrechtmatige declaraties zijn goedgekeurd.

Debat

In het debat op donderdag 29 september moest blijken of de Kamer tevreden is met de maatregelen van staatssecretaris Van Rijn voor het aanpakken van de problemen met de uitbetaling van pgb’s. Het debat ging ook over enkele plannen om de toegang tot het pgb te beperken.