Debat over oud-verkenners op donderdag 1 april

Het debat over de situatie in de verkenningsfase van de kabinetsformatie vindt plaats op donderdag 1 april vanaf 13.25 uur. De Kamer voert het debat met de oud-verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66).

Het debat van 1 april.

Debat over verkenners

De Kamer besloot gisteren tot het debat. Daarvoor werden documenten opgevraagd, die op woensdag 31 maart en donderdag 1 april naar de Kamer zijn gestuurd. Tijdens dit debat nemen de oud-verkenners plaats in het vak waar normaal gesproken de bewindslieden zitten. De leden van het demissionaire kabinet die bij de verkiezingen van 17 maart opnieuw zijn gekozen, zijn nu ook Kamerlid. Daarom zit bijvoorbeeld demissionair minister-president Mark Rutte in de VVD-bankjes als fractieleider. 

Voorzittersverkiezing

De beëdiging van de Kamerleden op 31 maart begon met die van de huidige Kamervoorzitter, Khadija Arib. Zij is beëdigd als tijdelijk Kamervoorzitter totdat de nieuwe Tweede Kamer binnenkort een voorzitter voor deze zittingsperiode kiest. Vervolgens legden de andere Kamerleden de eed of belofte af. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dit in drie rondes. 

Profielschets

Na de beëdiging stelde de nieuwe Tweede Kamer de profielschets vast van de Kamervoorzitter. De oude Tweede Kamer heeft daarvoor een ontwerp-profiel gemaakt. Kamerleden die deze rol graag vervullen, kunnen dat kenbaar maken met een brief aan alle andere Kamerleden. In een plenaire vergadering mogen de kandidaten binnenkort hun motivatie onderbouwen. Daarna volgt een stemming.  

Volg het live 

U kunt het debat op donderdag vanaf 13.25 uur live volgen via de livestream van deze site. Lees meer over de verkiezingen en formatie van 2021 op onze website. De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via Flickr; deze kunt u rechtenvrij gebruiken.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00