Debat over ontheemde Oekraïners

Er verblijven momenteel zo'n 73.000 ontheemden uit Oekraïne in Nederland. De gemeenten zorgen voor opvang en verzorging. Nu de ontheemden langer blijven dan eerder verwacht, debatteert de Tweede Kamer op woensdag 28 februari over verlenging van de opvangregeling. U kunt het debat vanaf 14.00 uur live volgen.

Het gebouw van de Tweede Kamer met drie vlaggen ervoor.
Op zaterdag 24 februari was het twee jaar geleden dat de Russische inval in Oekraïne begon. Voor het gebouw van de Tweede Kamer wapperde daarom op die dag de Oekraïense vlag.

De oorlog in Oekraïne heeft begin 2022 in korte tijd een grote stroom ontheemden op gang gebracht. Ook Nederland vangt Oekraïners op. Dit gebeurt op basis van de Wet verplaatsing bevolking. Daarmee hebben de burgemeesters de wettelijke taak gekregen om zorg te dragen voor de opvang en verzorging van de ontheemden, op tijdelijke basis.

Zaken regelen

Het wetsvoorstel dat de nu demissionaire staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid vorig jaar heeft ingediend, regelt dat gemeenten langer belast worden met de materiële en immateriële opvang van ontheemden uit Oekraïne. Daarbij moet een aantal zaken geregeld worden. Het gaat dan onder meer om medische zorg, het langer voortzetten van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne en de verwerking van (bijzondere) persoonsgegevens.

Lees meer en volg live

  • U kunt het debat vanaf 14.00 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. 
  • Lees alle documenten die bij dit debat horen.