Debat over maatregelen stikstof en PFAS

De Tweede Kamer debatteert op donderdagochtend 14 november 2019 vanaf 10.35 uur over de maatregelen tegen stikstof en PFAS die het kabinet bekend heeft gemaakt op 13 november 2019.

In de brief kondigen de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven - Van der Meer (Milieu en Wonen)  drie maatregelen aan die zij vrijwel direct willen invoeren. Het gaat om de invoering van een maximumsnelheid van 100 km per uur overdag op de autosnelwegen, ammoniakreductie door minder eiwit in veevoer en een ruimer budget voor een saneringsregeling voor de varkenshouderij.

Vergunningverlening

De maatregelen zijn bedoeld om de vergunningverlening in de (woning)bouwsector vlot te trekken. Die stropt onder andere vanwege de stikstofuitstoot. De PFAS-problematiek, waartegen het kabinet een aantal maatregelen opsomt die het de afgelopen weken heeft genomen, geeft problemen in het grondverzet en bij baggerwerkzaamheden. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die het milieu schade kunnen toebrengen.

Urgentie

Het kabinet voelt grote urgentie rond de bouw- en infrastructuursector en pakt dit nu met prioriteit aan, schrijven de ministers. De Kamer heeft het debat direct op de agenda gezet. Premier Rutte komt ook naar de Kamer voor het debat.

Live volgen

U kunt het debat live bekijken of beluisteren via deze site. Het debat wordt ook live ondertiteld.