Debat over het tekort aan plekken in de gevangenissen

De Tweede Kamer debatteert op 11 april over het tekort aan plekken in de gevangenissen. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 13.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Omheiningsmuur met bedrading en camera's bij de penitentiaire inrichting in Vught

Duizenden veroordeelde mensen lopen vrij rond en hoeven voorlopig niet naar de gevangenis. Door personeelskrapte en gebrek aan capaciteit bij het gevangeniswezen is er voor hen geen ruimte in de cellen. Mensen die zich na een veroordeling zelf bij de gevangenis melden, worden niet meer direct opgesloten, schreef Weerwind in een brief op 30 november vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Vrijheidsstraffen met enkelband

De minister noemt in zijn brief ook andere maatregelen om de druk bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te verlagen. Zo moet het tijdelijk mogelijk worden dat gedetineerden eerder worden vrijgelaten en het laatste deel van hun straf met een enkelband thuis uitzitten. Hierbij zou het gaan om vrijheidsstraffen van tussen de twee weken en een jaar. Weerwind benadrukt dat alle maatregelen tijdelijk zijn en dat de DJI ondertussen ‘onverminderd blijft werken aan het oplossen van de personeelsproblematiek en andere oplossingen op de middellange en lange termijn’.

Effect maatregelen

Op 15 maart schreef de minister een brief aan de Kamer over de effecten van de maatregelen. Het niet oproepen van de zelfmelders heeft geholpen bij het verbeteren van het acute capaciteitstekort, maar leidt tot voorraadvorming. Daarom ziet Weerwind graag dat de maatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. Verder verwacht de DJI dat de bezetting de komende maanden zal stijgen.

Volg live 

Het debat is vanaf 13.15 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.