Debat over evacuaties Afghanistan

De evacuaties van tolken en andere mensen uit Afghanistan staan centraal in het debat dat de Tweede Kamer op woensdag 15 september voert met de minister-president en drie andere demissionaire bewindspersonen. Ook de vraag hoe het kabinet de Kamermoties over dit onderwerp de afgelopen maanden heeft opgepakt, komt aan de orde.

Het vliegveld van Kaboel in augustus tijdens de evacuaties.

Het debat is aangevraagd door PvdA-Kamerlid Kati Piri. Zij deed dit op dinsdag 7 september, nadat minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag een feitenrelaas naar de Tweede Kamer had gestuurd over de evacuaties. Dit relaas beschrijft de gang van zaken vanaf de eerste periode van visumverstrekking aan Afghaanse tolken tot en met het einde van de evacuatieoperatie op 27 augustus. Volgens het PvdA-Kamerlid roept dit feitenrelaas veel vragen op. Dertien fracties steunden haar verzoek om een debat. 

Volg het debat live

Behalve minister-president Mark Rutte en minister Sigrid Kaag, komen minister Ank Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid naar de Kamer voor het debat. Het begint om 11.30 uur en duurt naar schatting tot 22.00 uur.  

  • Volg het debat live via de livestream of de app Debat Direct.