Debat over de vrijheid van meningsuiting

De Tweede Kamer debatteert donderdag 12 november vanaf 10.15 uur over de vrijheid van meningsuiting. Aanleiding voor het debat is de moord op de leraar Samuel Paty vorige maand in Parijs. U kunt het debat live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Herdenking van de Franse leraar Samuel Paty op 27 oktober 2020 in de Tweede Kamer.

Voor het debat over de terreurdaad in Frankrijk en de vrijheid van meningsuiting komen naar verwachting minister-president Rutte en minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie naar de Kamer. De Franse leraar werd op 16 oktober van dit jaar vermoord omdat hij in zijn les een spotprent van de profeet Mohammed had laten zien. Deze gebeurtenis heeft geleid tot een bredere discussie over de vrijheid van meningsuiting en het onderwerp weer prominent op de politieke agenda gezet. Ook in Nederland zijn bedreigingen geuit richting leraren die spotprenten vertonen in hun les.

Regeling van werkzaamheden

Grote politieke vergaderingen of debatten zijn bijna altijd in de plenaire zaal. Bijvoorbeeld debatten over de algemene beschouwingen, over belangrijke actuele zaken en de behandeling van wetsvoorstellen en begrotingen. De Tweede Kamer stelt haar eigen agenda vast in de plenaire zaal. Daarvoor is enkele keren per week de zogeheten regeling van werkzaamheden. Dit debat is aangevraagd door PVV-Kamerlid Wilders tijdens de regeling van werkzaamheden op 27 oktober.

Volg live

  • Volg het plenaire debat vanaf 10.15 uur via de livestream op deze website of de app Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.