Debat over de deal met Cees H.

Minister-president Rutte kwam dinsdag 10 maart naar de Kamer voor het debat over de schikking die justitie op 17 augustus 2000 heeft getroffen met drugsdealer Cees H.

Het debat begon met een verklaring van minister-president Rutte over het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Justitie). Daarna gingen de Kamerleden met Rutte in debat over de deal met Cees H.

Minister Opstelten: 2 miljoen gulden

Aanvankelijk zou de Tweede Kamer debatteren met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over de deal. Het programma Nieuwsuur berichtte woensdag 4 maart dat 4,7 miljoen gulden is betaald aan Cees H., terwijl minister Opstelten de Tweede Kamer eerder had gemeld dat het bedrag 2 miljoen gulden was. Volgens de minister klopte de berichtgeving van Nieuwsuur niet.

Tijdens de regeling van werkzaamheden van donderdag 5 maart (Debat Gemist / woordelijk verslag(doc)) vroeg de Tweede Kamer om een debat over deze berichten, voorafgegaan door een brief.

Toch 4,7 miljoen gulden

Uit de brief die de regering maandag naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat er toch 4,7 miljoen is betaald. Minister Opstelten verklaarde maandagavond 9 maart dat hij verantwoordelijk is voor de onduidelijkheid over de schikking en dat hij daarvoor de verantwoordelijkheid neemt: hij treedt af als minister. Hierop kondigde ook staatssecretaris Teeven van Justitie zijn vertrek aan.

Volg het debat live

Vanaf 16.30 uur is het debat live te volgen: video / audio