Debat over antisemitisme

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 25 april over antisemitisme, naar aanleiding van recente incidenten. U kunt het plenaire debat vanaf 15.30 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Een vloer van gebroken spiegels waarin de lucht wordt gereflecteerd. Dit monument bevindt zich in het Amsterdamse Wertheimpark, waar de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaatsvindt.
Spiegelmonument in Amsterdam, waar de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaatsvindt op de laatste zondag van januari.

Het debat is onlangs aangevraagd door BBB-Kamerlid Caroline van der Plas. Demissionair minister-president Mark Rutte heeft op verzoek van de Kamer vervolgens een brief geschreven over hoe het kabinet denkt de komende periode het antisemitisme te bestrijden. In die brief wil het kabinet tevens 'krachtig tot uitdrukking brengen dat in Nederland nergens plaats is voor antisemitisme', aldus Rutte in de brief. 

Holocaust-lezingen

Ook een eerdere brief van het kabinet, op 8 april naar de Tweede Kamer gestuurd door demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, staat op de agenda. Deze gaat over een mediabericht uit januari 2024 dat de Hogeschool Utrecht Holocaust-lezingen zou willen schrappen. 

Extra maatregelen 

Tenslotte heeft demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius op 23 april een lijst naar de Tweede Kamer gestuurd met (extra) maatregelen die de verschillende ministeries hebben genomen om het antisemitisme te bestrijden. Die variëren van extra bewaking en beveiliging van Joodse instellingen tot het opstellen van veiligheidsprotocollen. Samen vormen deze maatregelen een integrale aanpak, aldus de minister in de brief. 

Lees meer en volg live