Debat over afhandeling van compensatie schade in de toeslagenaffaire

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 13 juni over de afhandeling van compensatie van aanvullende werkelijke schade in de toeslagenaffaire. U kunt het debat vanaf 10.45 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Toeslagenbrief van de belastingdienst, de tekst ervan is onleesbaar gemaakt.

Op de agenda staat onder andere de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen over de periode januari - april 2024. Deze heeft demissionair staatssecretaris Aukje de Vries op 31 mei 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. "Voor een aantal ouders duurt het herstel lang", schrijft de staatssecretaris daarin. "Het kabinet probeert waar mogelijk de hersteloperatie verder te verbeteren en te versnellen, met name door zich te richten op het verkorten van de wachttijden voor bezwaarafhandeling en het versnellen van de afwikkeling van aanvullende schade." 

Afgeronde beoordelingen toegenomen 

De staatssecretaris meldt dat het aantal afgeronde integrale beoordelingen 'opnieuw fors toegenomen' is ten opzichte van de vorige periode. Ruim 7.400 ouders ontvingen in de periode januari – april 2024 een vooraankondiging of definitieve beschikking van deze beoordeling of gaven aan af te zien van verdere beoordeling.

Stopzetten route

Behalve over de voortgangsrapportage, debatteert de Kamer onder andere ook over het stopzetten van de zogeheten SGH-route (Stichting Gelijkwaardig Herstel).   

Lees meer en kijk live